Lists (None yet)

Login to create lists

Tagged (None yet)

Add Tags

Comments (None yet)

Add New Comment

No corrections yet

House among tatt

gum trees

The timber house illustrated here was recently completed at Ringwood East, and very completely fits in among the tall, stringy bark gums growing on

the site.

This blending into the surroundings has been helped by the color scheme adopted for the exterior.

The base is painted olive green, the upper portion terra-cotta, the eaves panels olive green, and all the trim is in white. External doors are primrose.

The house is on a sloping site of about one acre in Alexandra rd., Ringwood

East, near the new Tintern Grammar School.

Rock walls have been built at one end of the building carrying the main floor. This has allowed part of the space under the house to be used for a car-port and a store and hobby room.

Stairway

An open timber stair leads up to an entry deck. The timber balustrade, carried up from the stringer to hand- rail, gives an interesting

effect.

The external walls are covered with -Sin. hy 4in. flooring hoards, fixed verti- cally. Horizontal battens line the stumps which have been set back so that the main section of the house has a small overhang.

The roof is decked with timber and overlaid with bituminous roofing felt and finished with gravel.

.Ceilings and all walls are insulated with aluminium foil.

Fine view

Windows are a combina- tion of standard size case- ment and fixed plate glass panels. In the living rooms they are carried from floor to ceiling.

The living - dining - room area, 24ft. .by 13ft., has a large open rock built fire- place at one end. Off this room there is a wide can- tilevered balcony which faces the fine view of the distant Dandenongs. There is access to the balcony from the kit- chen for the service of meals.

Prom the kitchen to din- ing-room - there is a wide serving* hatch which can be closed with folding doors.

The kitchen has a small meals alcove and. is fully equipped with electric stove, hot water supply, and built-in refrigerator.

The architect, Mr. Doug- las D. Alexandra, explained that it would be a simple matter later to extend the existing bedroom accommo- dation of two rooms.

Zoom

plus
thumb
minus
left
thumb
right
up
thumb
down